Σελίδες

Friday, November 23, 2012

Once upon a time...

Once upon a time, there was a wonderful little girl who lived with her parents in a kingdom far far away from here. But the girl's mother died and her father married a bad, evil woman who hated the poor little girl. When her father died too, her evil step-mother....

Έτσι κάπως αρχίζει το 99,9% των παραμυθιών για κορίτσια.
Έχω κάποιες ενστάσεις:
-Πόσο χάλια γούστο πρέπει να έχει ο πατέρας της για να διαλέξει την πιο κακιά γυναίκα;
-Γιατί δεν αναφέρεται ο λόγος θανάτου των γονιών της; Άνοιξε η γη και τους κατάπιε;

Αυτά τα παραμύθια πρώτα απ' όλα κάνουν τα παιδάκια να είναι προκατειλημμένα με τον όρο ''μητριά''. Ας το παραδεχτούμε, όταν ακούς ''μητριά'' σίγουρα δεν σου έρχεται στο μυαλό μια normal γυναίκα που θέλει να τα έχει καλά μαζί σου, αλλά (στην καλύτερη περίπτωση) μια στρίγγλα που θέλει το κακό σου.
Αν πούμε πως όταν πέθανε η μητέρα της ήταν 10, κάνα δυο χρόνια μετά ξαναπαντρεύτηκε, άντε και 3 χρόνια μετά να πέθανε ο πατέρας το κοριτσάκι δεν ήταν κοριτσάκι, 15 χρονών γαϊδούρα ήταν. Δεν νομίζω πως θα ανεχόταν να τη βάζει να κάνει τη λάντζα (βλ. Σταχτοπούτα) ή ότι άλλο. Και άντε, πες στις εποχές εκείνες τα κορίτσια δεν ήταν όπως σήμερα. Αφού ήθελε να την ξεφορτωθεί γιατί δεν την πάντρευε και αν ήθελε υπηρέτρια ας έπαιρνε καμία άκυρη (γιατί ο πατέρας του είχε αφήσει την περιουσία).
Και τι σκατά πατέρας ήταν που έκανε μόνο μια κόρη; Τότε ήθελαν γιους. όχι μόνο στα παραμύθια έκαναν μόνο ένα παιδί, ήταν και κορίτσι. Πόσοι άντρες θα το ανεχόταν αυτό; Σήμερα μπορεί, αλλά τότε με της καμία.
...
Ά, και κάτι για τη Χιονάτη.
Τι αχάριστη κι αυτή βρε παιδί μου...  Της σκούπιζαν της μαγείρευαν οι νάνοι, ακόμη και κοτζάμ φέρετρο της έφτιαξαν κι αυτή μόλις είδε το κελεπούρι, μην την είδατε.
...
Και κάτι άλλο: Πως γίνεται ο πρίγκιπας να εμφανίζεται πάντα στο άκυρο; Θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι οι πρίγκιπες τότε θαμπώνονταν από τις φτωχές κοπέλες; Καμία_σχέση!
Και στην Ωραία Κοιμωμένη είναι λίγο λάθος να υπάρχει πρίγκιπας, εφόσον οι γονείς της Αυγής ήταν βασιλιάς και βασίλισσα, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι αδερφός της γιατί
1)Θα ήταν αηδία
2)Θα έπεφτε κι αυτός σε αιώνιο ύπνο.
Σόρι δηλαδή, 100 χρόνια κοιμόταν η άλλη, δεν γέρασε; Ας έχει και μια μικρή έστω αληθοφάνεια. Θα χαλιόταν τα 3χρονα άμα έλεγε "μετά από λίγους μήνες";Έλεος


Τα παραμύθια που δεν ακολουθούν το στερεότυπο είναι:
-Η Κοκκινοσκουφίτσα (που και αυτή σκατά μάνα είχε)
-Η Πεντάμορφη και το Τέρας (που πάλι είχε πεθάνει η μητέρα της)


Γι' αυτό, το αγαπημένο μου παραμύθι είναι 'Το μολυβένιο στρατιωτάκι'...




No comments:

Post a Comment